onsdag den 29. juli 2015

Onsdagsønsker

Køb bogen lige her. Men vær opmærksom på, at prisen forudsætter plubogmedlemskab. 
Jeg elsker Benny Andersen og det har jeg gjort lige så længe, jeg husker. Som mange andre børn, fik jeg læst Snøvsen højt og jeg husker, hvordan jeg legede at min sutsko var Snøvsen. Jeg selv var naturligvis Eigil. ;) 
Jeg skulle faktisk ikke blive meget ældre, før det gik op for mig, hvilken særlig udtryksform lyrik er og jeg blev i særdeleshed forelsket i Benny Andersens prosadigte. Jeg husker tydeligt en dag i 7. klasse, hvor vi fik udleveret et FSA-hæfte med 6 forskellige tekster, hvoraf vi skulle udvælge en enkelt og skrive en stil om den. Her fik Benny Andersen pludselig hel ny karakter for mig. Han gik fra at være forfatter til et kært barndomsminde til at være forfatter til noget af det bedste, reneste og mest rammende lyrik, jeg nogensinde har læst. Jeg mener det var Mit liv som indvandrer, som skulle analyseres i FSA-hæftet. Det er stadig et af mine yndlingsdigte i dag. Jeg elsker ironien, provokationen og dets samfundsrelevans. Dets politiske indhold er i hvert fald stadig aktuelt, hvis du spørger mig.

For kort at opsummere, jeg ønsker mig virkelig jubilæumsudgaven med Benny Andersens samlede digte.

Rigtig god dag. :)


onsdag den 22. juli 2015

Onsdagsønsker

Køb den her for 199,95 kr.
Denne uges onsdagsønske er endnu en klassiker. Den er på listen over de 100 klassikere jeg gerne vil nå at læse i løbet af mit liv, og jeg synes den lyder rigtig spændende.
Jeg elsker når jeg indirekte kan få en bid samtidshistorie med, når jeg læser skønlitteratur, og det skulle bestemt være muligt i Anna Karenina. Romanen er skrevet af Lev Tolstoj og forlagets beskrivelse lyder således:
Klassikeren om den smukke, sanselige kvinde, Anna Karenina, der vælger at forlade sin borgerlige tilværelse for at leve for sine lidenskaber – og knuses af dem. En vældig, dramatisk og forunderlig roman om zartidens Rusland, længe før den store revolution.

tirsdag den 21. juli 2015

Boganmeldelse: Huckleberry Finn af Mark Twain


Dansk titel: Huckleberry Finn
Original titel: The adventures of Huckleberry Finn
Forfatter: Mark Twain
Udgivelsesår: 1884
Sideantal: 313
Forlag: Gyldendal


Bagsidetekst:
Huckleberry Finn handler om gavtyven Huck, der slipper væk fra sin kedelige tante og sin rædsomme far og begiver sig sammen med den bortløbne negerslave Jim ned ad Mississippi på en tømmerflåde. Undervejs lider de skibbrud, en tid slår de pjalterne sammen med nogle fupmagere, og de kommer ud for utallige dramatiske oplevelser, inden de begiver sig hjemad igen. Romanen om den kvikke proletarknægt Huck vakte forargelse i det pæne selskab i 1885, men den blev en bestseller og har været det siden.


Anmeldelse:
Huckleberry Finn er på min liste over klassikere, som jeg skal have læst i løbet af mit liv. Det var med en vis skepsis, at jeg påbegyndte læsningen, da jeg godt ved, at jeg kun sjældent bliver fuldt opslugt af bøger fortalt med barnestemme. Som de fleste andre kendte jeg historien i forvejen og har også fået den læst højt som barn. Det var overraskende at opdage, hvor meget mere historien indeholder end det, jeg opfattede som barn.
Med humor og hverdagssprog har Twain skrevet en samfundskritik, som pakkes ind i en lille drengs eventyr. Hele vejen igennem, synes jeg at kunne mærke hans ønske om at gøre op med den finere litteratur, som udelukkende henvendte sig til borgerskabet. Sproget er provokerende, let og legende dagligdagssprog, med masser af humor. Jeg kan med lethed forestille mig, hvordan de uartige udtryk og vendinger har fået borgerskabs fine damer til at få deres te galt i halsen. Twains foragt for overklassen skinner igennem i hans præsentation af de voksne, som fremstilles som intolerante hyklere, mens børnene samt slaven, Jim skildres som uskyldige, rene sjæle, som endnu ikke er blevet forpurret af det samfund de lever i.
Det var ikke en af de bedste bøger jeg har læst, men den er helt sikkert tiden værd. Dens største værdi er, i mine øjne, fortællingen om den samtid, som den foregår i. 


Bonusinfo:
  • Mark Twains rigtige navn var Samuel Langhorne Clemens. Han arbejde på et tidspunkt som lods på Mississippi River og det er her pseudonymet, Mark Twain stammer fra. Mark Twain er nemlig et lodsudtryk, som bruges til at angive vandybden. Mærke to (Mark Twain) betyder to favne vand og er lig med sikkert vand. Læs meget mere om Mark Twain lige her.

  • Omverdenens reaktion på Huckleberry Finn var alt andet end positiv. Den blev opfattet som provokation og forargelsen var så stor, at biblioteker og boghandlere nægtede at købe den.

onsdag den 15. juli 2015

Onsdagsønsker

Hver onsdag vil der fremover være onsdagsønsker. Det betyder i al sin enkelhed, at jeg vil poste et billede og en beskrivelse af en bog, som jeg ønsker mig i bogreolen. Det vil måske hjælpe mig med at danne overblik, når der skal skrives ønskesedler til jul og fødselsdag. Samtidig kan det forhåbentlig være med til at inspirere andre ivrige læsere til nye læseoplevelser. Og nu sidder du måske og tænker at jeg da umuligt kan ønske mig en ny bog hver eneste uge, men der tager du helt fejl. Jeg har mange veninder, som kan gå i ekstase over sko og, som de aldrig kan få nok af, jeg gør præcis det samme -bare med bøger. ;)


Køb den her til 168 kr. inkl. fragt (prisen forudsætter, at du er Plusmedlem. Ikke-medlemmer, kan købe den til 239 kr. inkl. fragt).

I juni måned læste jeg Dræb ikke en sangfugl, og jeg var meget begejstret. Du kan læse min anmeldelse af den lige her. Derfor er der slet ingen tvivl om, at jeg også er nødt til at læse efterfølgeren, og jeg kan næsten ikke vente med at finde ud af, hvilke tanker voksne Scout gør sig, om det samfund hun lever i. Af samme grund kunne det ikke være mere oplagt at starte onsdagsønskerne ud med den netop udkommede Sæt en vagtmand ud. 


Forlagets beskrivelse:


Femoghalvtreds år efter at Harper Lees eneste roman og udødelige klassiker ”Dræb ikke en sangfugl” udkom, kommer der nu endelig en toer. ”Sæt en vagtpost ud” foregår i midten af 1950’erne og 20 år efter “Dræb ikke en sangfugl”.
Den nu 26 år gamle Scout (Jean Louise Finch) er vendt hjem fra New York, for at besøge faren Atticus i den lille by Maycomb, Alabama, hvor hun voksede op.
I en tid hvor racediskriminationen raser i USA, er Jean Louise tvunget til at kæmpe med politiske såvel som personlige problemer, idet hun forsøger at forstå sin fars holdning til samfundet og sine egne følelser omkring det sted, hun er født og opvokset.
“Dræb ikke en sangfugl” er solgt i over 40 millioner eksemplarer. Blev i 1961 tildelt Pulitzerprisen og er siden blevet en klassiker i amerikansk litteratur.

mandag den 6. juli 2015

Konkurrencetid

I har sikkert allerede set det, men nu får i tippet alligevel.
Plusbog afholder en sommerlæsningskonkurrence for hardcore-læsere.
Konkurrencen går i al sin enkelthed ud på, at der skal læses 10 forskellige bøger, som kan plottes ind i nedenstående kategorier. Jeg har længe været godt i gang og jeg er vild med, at deres liste tvinger mig til at læse i kategorier, som jeg normalvis undgår.

Listen ser således ud:

Billedet er lånt hos Plusbog.
  1. En bog anbefalet af en ven
  2. En bog der har vundet en pris
  3. En paperback
  4. En e-bog
  5. En bog om kærlighed
  6. En bog der finder sted i et land du aldrig har været
  7. En bog om familier
  8. En bog af en dansk forfatter
  9. En bog der finder sted om sommeren
  10. En bog der handler om at rejse


Listen skal sendes til socialemedier@plubog.dk inden 31. august.
I kan læse mere om konkurrencen lige her:
http://blog.plusbog.dk/er-du-klar-til-plusbogs-sommerlaeseleg/

Deltager I?