mandag den 21. maj 2018

Boganmeldelse: Hvad køer ved om livet af Rosamund Young


Jeg fik bogen tilsendt som et anmeldereksemplar fra forlaget. Den kan købes til DKK 152,- hos Bogreolen lige her.

Titel: Hvad køer ved om livet
Forfatter: Rosamund Young
Oversætter: Birgitte Steffen Nielsen
Udgivelsesår: 2018
Sideantal: 160
Forlag: Don Max

Hvad køer ved om livet er både en slægtshistorie for gårdens køer, gårdens egen historie og et indblik i køer og andre dyrs mentalitet. Det er kun passende for familiens tilgang til deres dyr, at dyrenes historie berettes på lige fod med gårdens.

Rosamund Young driver Kite’s Nest Farm i Gloucestershire i England. Gården er kendt for at producere bæredygtige fødevarer, og den drives ud fra grundprincipper om god dyrevelfærd – og mere til. Hendes forældre startede som selvstændige landmænd på Kite’s Nest Farm I 1953, og her begav de sig ud i at drive et økologisk landbrug, før begrebet ’økologi’ overhovedet var opfundet.
Young indleder bogen med at problematisere tendensen til at anfægte produktionsdyrs individualitet. Hun fortæller, at intelligensniveau og præferencer hos en flok køer er lige så varieret som i en skoleklasse og andre menneskegrupper. Når man har forsøgt at måle på køers intelligens, har det ofte været med et menneskeligt – og for en ko ubrugeligt – teoretisk udgangspunkt fremfor en praktisk intelligens, som koen rent faktisk kan drage nytte af. Det betyder at udfaldet som oftest har været, at køer er dumme, og troen på at dyret alligevel ikke ved, hvad der foregår, gør det selvfølgelig langt lettere at behandle det som intet mere end et produktionsapparat. Det er ikke kun køernes intelligens, Young kommer omkring. Det er også deres sociale samvær, deres evne til at knytte bånd og drage omsorg for hinanden. Vi lærer, hvordan de kommunikerer på forskellig vis og om deres evne til at huske og genkende. Hun tilbyder kun få videnskabelige forklaringer, men bruger i stedet egne erfaringer og konkrete eksempler fra livet på gården til at bakke op om hendes teser omkring køers indre liv. De få konkrete fakta rammer dog som en knytnæve, når hun trækker på undersøgelser, der har kunne påvise indskrænkning af køers hjernekapacitet på baggrund af pladsmangel og forkert foder. Her inddrager hun også høns og unaturlig krigsopførsel dyr imellem, som ifølge Young opstår, når dyrene ikke får deres mest basale behov dækket, såsom fri bevægelse, sult, søvn og tryghed.
Undervejs glemmer læseren næsten, at det er køer, der er hovedpersonerne i Youngs fortællinger, for hun beskriver deres individualitet som værende lige så forskellig og kompleks som menneskers. Hos Kite’s Nest har de intelligente køer, dovne køer, stædige køer, generte køer, udadvendte køer og alle de andre egenskaber, man sædvanligvis knytter til en menneskelig personlighed. Men Young beskriver samtidig også, hvordan alle disse karaktertræk går tabt, hvis ikke køer får lov til at udfolde sig og udvikle deres egen unikke personlighed.
Bogen er oprindeligt fra 2003, men i løbet af 2017-18 er den blevet genudgivet på over 20 sprog, og det er ikke svært at se hvorfor. Den lille bog taler direkte ind i en tid, hvor begreber som dyrevelfærd, bæredygtighed, økologi og miljøbevidsthed er i så høj kurs, at selv discountbutikker og tøjkæder har måtte tage dem til for at beholde deres kunder.
Det er en fin lille bog, og der er mange gode fortællinger, men jeg nåede også til at punkt, hvor jeg var lidt mættet i de mange historier fra Kite’s Nest. Jeg savnede lidt mere videnskabelig opbakning og konkrete fakta, men jeg anerkender samtidig også, at det netop er narrativet, der gør den lille bog til noget ganske særligt. Den er både vedkommende og tankevækkende og introduktionen burde være pligtlæsning for enhver.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar